OBS! METODERNA NEDAN LÄMPAR SIG ENBART FÖR ODLING AV MATSVAMP!

Om du är intresserad av odling av sprängticka, klicka här!

Att odla svamp hemma behöver inte vara särskilt krångligt eller ens dyrt.

Det finns flera olika metoder vilka man kan använda sig av om man vill odla svamp hemma. På den här sidan kommer vi gå igenom ett flertal olika metoder och vad du behöver för att komma igång. Mycelplugg och skyddsvax kan du köpa i vår webshop.

Odla svamp på stock

Det här behöver du:

 

 • Stockar av lövträd med en diameter mellan 15 – 25 cm. Barken på stockarna bör vara intakt.
 • Mycelplugg (Svamptappar) med mycel av önskad svampsort.
 • En 9 mm träborr
 • En hammare
 • Skyddande vax (t.ex. bivax eller ympvax)

 

Gör så här:

 1. Borra hål i stocken med ungefär 10 cm mellanrum. Hålet bör vara ca 35-40 mm djupt.
 2. Rotera stocken och gör en ny rad med hål ca 10 cm från den förra raden. Sätt gärna första hålet i den nya raden mellan de två första hålen i förra raden.
 3. Repetera steg 2 tills du kommit hela vägen runt stocken.
 4. Slå med en hammare in mycelpluggarna i hålen du borrat. Slå in pluggarna så djupt att de slutar jämt med barken på trädet.
 5. Täck över ändan av pluggarna med skyddande vax. Om det finns skador i barken på stocken kan det vara bra att täcka över även de partierna.
 6. Märk upp stockarna med svamptyp och datum när de pluggades.

 

Efter att du gjort de här stegen är det största jobbet gjort.

Om du pluggat in mycelpluggarna under våren, sommarn eller tidigt på hösten kan du direkt placera ut stockarna utomhus.

Vi rekommenderar en skuggig plats där solen inte direkt lyser på stockarna under större delar av dygnet.

Under ett träd eller en buske brukar fungera bra.

 

Om du pluggat in mycelpluggarna under senhösten eller vintern rekommenderar vi att du förvarar stockarna i ett utrymme med grundvärme i ett par månader inan du placerar ut stockarna. Detta så att mycelet skall få en bra start.

 

Det varierar beroende på svampart hur lång tid det tar tills du kan förvänta dig din första skörd. Men för de flesta arterna tar det mellan 9 – 12 månader. Efter att första skörden kommit så ger stockarna svamp kontinuerligt i flera år så länge som du tar hand om stocken.

 

Stockarna i sig behöver inte vattnas på samma sätt som t.ex. blommor. Men vi rekommenderar att du vid inpluggningen av mycelpluggarna noterar ungefär hur tung stocken är. Lyft med jämna mellanrum (1-3 månader beroende på hur torrt det är) på stocken och notera vikten.

Ifall stocken är betydligt lättare än då du satte in pluggarna bör du lägga den i vattenbad mellan 9-12 timmar.

Att du kollar vikten på stockarna är särskilt viktigt fram tills att du får första skörden. Efter första skörden rekommenderar vi att du ibland kollar vikten på stockarna men det behövs inte göras lika ofta.

I och med att det börjar komma svamp från stockarna kommer också stocken bli lättare i och med att svampen tar till sig näringen från stocken.

 

Vid inpluggning av myceltappar rekommenderar vi att du använder relativt nyligen avverkade stockar. De behöver inte vara dagsfärska men 1-3 veckor från att de blivit fällda är optimalt. Äldre stockar som är torrare kan användas men då rekommenderar vi att du sätter dem i vattenbad över natten först.

 

Den ända gången på året då vi inte rekommenderar att man avverkar stock för inpluggning av myceltappar är under våren då saven stiger i träden.

Efter att saven sjunkt igen kan man avverka träden och plugga in mycelplugg