Ny_siili

Pasta med ostronskivling och Igelkottssvamp

En himelskt god pasta med svamp. Fungerar även bra som matlåda.
  • Tid för förberedelse 10 minuter
  • Tid för tillredning 15 minuter
  • Total tidsåtgång 25 minuter
  • Portioner 4 personer

Ingredienser

  • 350 gram pasta enligt smak
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 300 gram ostronskivling
  • 300 gram igelkottaggsvamp
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 msk ljus soja t.ex Kikkoman
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 krm torkad oregano
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)

Instruktioner

  1. Sätt på en stor kastrull vatten med lock till pastan. Salta 0,5 tsk salt och tillsätt några droppar olja till pastavattnet.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök.
  3. Skiva ostronskivlingen i större bitar.
  4. Fräs lök, vitlök samt ostronskivlingen i olivoljan i en stekpanna - gärna med höga kanter. Fräs i några minuter.
  5. Tillsätt mjöl och rör om.
  6. Tillsätt mjölk och grädde och rör om. tillsätt, timjan, oregano samt soja. Smaka av såsen med salt och peppar. Låt svampsåsen småputtra under tiden pastan kokar.
  7. Lägg i pasta i pastavattnet. Rör om.
  8. Skär igelkottssvampen i skivor.
  9. Stek skivorna med igelkottsvamp i upphettad torr panna (en annan stekpanna än såsen)tillsätt smör först när den börjat få lite gyllenbrun färg, då suger den åt sig sältan från smöret och får en härlig karaktär. Salta och ta åt sidan efter några minuter.
  10. Smaka på pastan och häll av om den är klar.
  11. Blanda pastan med såsen i kastrullen.
  12. Lägg upp pastan i skålar och toppa varje tallrik med några skivor stekt svamp (den skivad igelkottssvampen) samt riven parmesan.
  13. Pasta med svampsås är klart att servera.