HUOM! OHJEET ON TARKOITETTU RUOKASIENTEN VILJELYYN!

OHJEET PAKURIKÄÄVÄN VILJELYYN TÄÄLTÄ!

Sienten viljely kotona ei ole vaikeaa eikä edes kallista.

Sienten viljelyyn on useita erilaisia menetelmiä. Tällä sivulla esitellään yksi tapa viljellä sieniä kotona ja kerrotaan mitä tarvitset päästäksesi alkuun. Tarvittavat sieniympit  ja suojavahat löydät verkkokaupastamme.

Sienten viljely puutukkissa

Tarvitset:

 

 • Pätkän lehtipuun tukkia,  jonka halkaisija on n. 15- 25 cm. Puun kuoren on oltava ehjä.
 • Sieniymppejä (Sienitappeja),  joissa on halutun sienen sienirihmastoa.
 • 9 mm puupora
 • Vasara
 • Suojavahaa (mehiläis- tai oksastusvahaa)

 

Aloita näin:

 1. Poraa tukkiin reiät noin 10 cm päähän toisistaan. Reiän pitäisi olla n. 35-40 mm syvä.
 2. Käännä puu ja tee uusi reikärivi n. 10 cm päähän edellisestä. Tee reiät limittäin niin, että toisen rivin reiät alkavat vasta ensimmäisen rivin ensimmäisen ja toisen reiän puolivälistä.
 3. Tee reikärivejä joka puolelle tukkia.
 4. Lyö vasaralla rihmatappi jokaiseen reikään. Tapin pitäisi olla kokonaan puussa niin, että sen kanta on samalla tasolla puun kuoren kanssa.
 5. Peitä tappien kannat suojavahalla. Laita vahaa myös puun kuoressa oleviin mahdollisiin repeytymiin.
 6. Merkitse tukkiin viljelty sienilaji ja istutuspäivämäärä.

 

Tämän jälkeen viljelyn raskain osuus onkin tehty.

Keväällä, kesällä tai aikaisin syksyllä aloitetut sieniviljelmät voi sijoittaa ulos välittömästi.

Suosittelemme varjoisaa paikkaa, jossa viljelmät ovat suurimman osan vuorokaudesta suojassa suoralta auringonvalolta. Paras paikka on puun alla tai puskan juurella.

Mikäli aloitat viljelyt myöhään syksyllä tai talvella suosittelemme säilyttämään istutustukin peruslämpöisessä tilassa parin kuukauden ajan ennen ulos siirtämistä. Siten sieniviljelmä saa parhaan mahdollisen alun.

 

Viljelystä sadonkorjuuseen kestävä aika riippuu valitusta sienilajista. Suurin osa sienistä kantaa satoa 9 – 12 kuukautta istutuksen jälkeen. Ensimmäisen sadon jälkeen istutus voi tuottaa sieniä useiden vuosien ajan, mikäli  kasvualustaa hoidetaan kunnolla.

 

Istutusalustana käytettyä tukinpätkää ei tarvitse kastella samaan tapaan kuin vaikkapa puutarhakukkia. Suosittelemme silti, että painat istutushetkellä mieleesi paljonko käytössäsi oleva puu painaa. Kokeile tasaisin väliajoin (n. 1-3 kk, riippuen tukin kuivuudesta) nostaa sitä selvittääksesi onko paino muuttunut.

Mikäli tukki tuntuu merkittävästi kevyemmältä, kuin miltä se tuntui istutushetkellä, peitä se vedellä 9-12 tunniksi.

Painon tarkkailu on tärkeää ainakin ensimmäiseen satoon saakka. Ensimmäisen sadonkorjuun jälkeen suosittelemme toki seuraamaan tukin painoa, mutta sen voi tehdä harvemmin kuin alussa.

Ajan myötä  puu muuttuu kevyemmäksi itsestään, koska sienet käyttävät puuta ravinnokseen.

 

Suosittelemme käyttämään rihmatappien alustana mahdollisimman vähän aikaa sitten kaadettua puuta, parhaan alustan saat  noin 1-3 viikkoa sitten kaadetusta puusta. Toki voit käyttää vanhempaakin alustaa, mutta suosittelemme kylvettämään puita ensin yön yli.

Alkukeväästä kaadettu puu ei sovellu sienten kasvatukseen, koska puihin nousee silloin mahla. Odota sienten vijelyalustaa valitessasi, että mahlan nousu menee ohi.