Ny_ostron 2

Svampsås på tre olika sätt

Lyxig svampsås till fyra personer Passar utmärkt: På ett gott bröd, Som fyllning till en ugnspotatis, som tillbehör fisk eller kött.
  • Tid för förberedelse 5 minuter
  • Tid för tillredning 15 minuter
  • Total tidsåtgång 20 minuter
  • Portioner 4 personer

Ingredienser

  • 1 st liten gul lök
  • ca 25g smör att steka i
  • 200 g ostronskivling
  • 1 msk kalvfond
  • 3 dl vispgrädde
  • ev. 2 msk vitt vin
  • 2 msk maizena (brun)
  • ca 0,5 tsk salt
  • ca 1 krm peppar

Instruktioner

  1. Hacka löken fint och skär ostronskivlingen i den storleken du vill ha dem
  2. Hetta upp en såskastrull med en klick smör. Lägg i löken och stek så den blir blank och fin på svag-medel värme (det ska inte bli bränt).
  3. Lägg svampen i kastrullen och låt allt koka tillsammans på svag värme, ca 10-15 minuter tills det mesta av vätskan som kommer ur svampen kokat bort. (När du tillsätter (färsk) svamp så blir hela kastrullen full med svamp men så småningom sipprar vätskan ur svampen och volymen blir mindre.)
  4. Häll på grädden och kalvfond. Man kan även om man vill blanda i lite vin. Rör om red av såsen med maizena och låt koka upp till den tjocklek du vill ha.
  5. Smaksätt med salt och peppar enligt tycke och smak.

Noteringar

Variationstips:Tillsätt om du vill mer vin eller sherry. Du kan också späda med mer vatten om du vill ha mer sås och hälla i mer smaksättning i form av kalvfond och/eller kryddor. Vill du ha en tjockare sås kan du tillsätta mer maizena.